joi, 29 mai 2014

Top 6 alimente comune, bogate in antioxidanti

Ce sunt antioxidantii?
Pentru a raspunde, trebuie sa vedem, mai intai, ce sunt radicalii liberi.
Radicalii liberi sunt substante care fie apar, fie raman in urma arderilor si care genereaza reactii nocive pentru celule (fie omoara celulele, fie le denatureaza functiile). Daca vreti, sunt un fel de toxine rezultate ca urmare a “rateurilor” din timpul arderilor.
Radicalii liberi se formeaza in mod continuu, iar dezechilibrele grave  si boala apar doar daca acestia se formeaza prea rapid/in numar prea mare. Cantitatea si tipurile lor depind de cat de “bine” se fac arderile, iar acest lucru tine - la randul sau - de alimentele pe care le consumam, de aerul inspirat, de apa bauta, de cum si cata miscare facem si chiar de nivelul de stres.
Acum putem reveni la antioxidanti: acestia sunt “eroii kamikaze” care reactioneaza cu radicalii liberi, neutralizandu-i.
O prima impartire a antioxidantilor ne arata ca exista antioxidanti de sinteza si antioxidanti naturali.
Asupra majoritatii celor de sinteza exista polemici privind fie posibilele lor efecte adverse, fie (in cazul unora dintre ei) gravitatea efectelor adverse.
Principalele clase de antioxidanti naturali sunt:
- pigmenti: polifenolii (flavonoizi, acizi fenolici etc.), carotenoizii, taninii, antocianii;
- vitamine: vitaminele acceptate unanim ca avand proprietati antioxidante importante sunt C, E si A;
- enzime si cofactori (glutation, coenzima Q10 etc.);
- saruri minerale (indeosebi cele de seleniu, zinc si magneziu);
- molecule care au proprietatea de a lega metalele (albumina, transferina, feritina).
Dintre aceste categorii, cea a pigmentilor este singura care are mari sanse sa ne ofere, in continuare, surprize (placute), nefiind inca - se pare - pe de-a-ntregul cunoscuta.
Ce beneficii majore ne aduc antioxidantii?

- Incetinesc procesele degenerative. Prin aceasta functie, antioxidantii:
- scad semnificativ riscul bolilor cardiovasculare, al celor de cancer, al maladiilor cerebrale degenerative etc.;
- intarzie aparitia ridurilor si degradarea pielii in general;
- incetinesc imbatranirea la nivelul intregului organism.
Intaresc sistemul imunitar: astfel, previn si combat infectiile. Aceasta este inca o filiera prin care antioxidantii contribuie semnificativ la reducerea riscului de cancer.
Antioxidantii actioneaza eficient fiecare in parte, insa, in unele asocieri, fie (de exemplu vitamina A - seleniu sau vitamina A - zinc) sunt mai bine absorbiti (in acest caz vitamina A este „beneficiara”), fie (de exemplu vitamina C - zinc) fac o „munca de echipa” a carei valoare este si mai mare (decat „suma” rezultatelor individuale).
Surse concentrate de antioxidanti
Antioxidantii din condimente
Anumite plante medicinale folosite pe post de condimente sunt printre cele mai concentrate surse cunoscute de antioxidanti naturali. In top stau cuisoarele, oregano, rozmarinul, cimbrul si scortisoara.
„Antioxidanti vii”: germenii de cereale si mugurii unor plante (brad, zmeur, jneapan etc.)
Aceste roade ale naturii au, ca si condimentele mai sus amintite, o putere antioxidanta iesita din comun. „Secretul” lor principal sta in enzimele continute (fara a trece insa cu vederea vitaminele si mineralele). Marele neajuns al acestor surse de antioxidanti rezida in faptul ca puterea lor se mentine, in cea mai mare parte, pe o perioada foarte scurta de timp.
Antioxidantii din seva
Seva plantelor si a copacilor (cum sunt cea de mesteacan, ori seva de paltin de camp - asa-zisa „seva de artar”) reprezinta o categorie aparte de surse de antioxidanti, dat fiind ca in aceasta zona este de asteptat ca medicina sa mai aiba descoperiri importante de facut.
Antioxidantii din surse animale
Produsele de origine animala ne furnizeaza in primul rand albumina, vitamina A (in fapt retinil esteri) si coenzima Q10. Din pacate, coenzima Q10 este distrusa (total sau aproape total, in functie de factorii temperatura si timp de expunere) prin prepararea termica (preparare indispensabila in cazul carnii si foarte recomandata in cel al oualor; ouale crude se digera greu).
Iar Top 6 alimente comune cu cel mai puternic efect antioxidant este alcatuit din:

6) Struguri negri, 
datorita pigmentilor din coaja si pulpa (in primul rand resveratrol), si datorita substantelor din samburi (substante continute si de samburii strugurilor albi, printre care si renumitele procianide). Pentru a beneficia la maximum de antioxidantii din struguri atunci cand consumati direct aceste fructe, mestecati bine samburii lor. Beneficiile antioxidantilor din struguri sunt multiple, exceland in ceea ce priveste protejarea sistemului cardiovascular si prevenirea cancerului.
Atentie: strugurii destinati comercializarii (cei pe care nu ii obtineti direct de la producatorii individuali, a caror recolta este destinata in primul rand consumului propriu) contin pesticide periculoase, care pun in umbra binefacerile antioxidantilor.
5) Kiwi: proprietatile lor antioxidante sunt conferite in primul rand de luteina, de vitaminele C si E si de pro-vitamina A. Antioxidantii din kiwi ne protejeaza foarte eficient inima si vasele de sange, diminueaza considerabil riscul de cancer si incetinesc imbatranirea creierului.
4) Ceai verde – se remarca printr-un continut variat de antioxidanti, cu foarte bune concentratii de substante din subcategoria polifenolilor. Ceaiul verde actioneaza ca un anticancerigen redutabil, mentine pentru mai multa vreme tineretea cerebrala, vigoarea inimii si prelungeste viata.
3) Usturoi: reprezinta un veritabil cocktail antioxidant prin mineralele si vitaminele din compozitia lui (seleniu, zinc, vitamina C, pro-vitamina A).
In plus, usturoiul contine numerosi compusi sulfurati care actioneaza ca unii dintre cei mai puternici aliati naturali ai imunitatii (prin modul de actiune acesti compusi nu se incadreaza, in general, in conceptul de „antioxidanti”, insa prin rolul lor ei sunt asemenea antioxidantilor).

2) Merisoare si afine - exceleaza la capitolele „pigmenti” (in primul rand antociani) si vitamina C. Cele mai importante beneficii ale acestor fructe sunt protejarea eficienta impotriva maladiilor cerebrale degenerative si stimularea puternica a sistemului imunitar. De asemenea, afinele (cu precadere) ne mentin agilitatea ochilor.
1) Catina: este fructul cu cel mai puternic complex natural de antioxidanti. Antioxidantii din catina (in principal vitamine, minerale si pigmenti) sunt numerosi si in concentratii foarte ridicate. Eficienta catinei in incetinirea imbatranirii - sub toate aspectele sale - este cu totul deosebita.
Catina este singurul fruct cunoscut a carui valoare antioxidanta concureaza cu cea a germenilor de cereale si cu cea a „condimentelor-vedeta”.
Calitatea fructelor de catina (chiar daca planta nu este una pretentioasa atunci cand vorbim doar despre supravietuire si despre rod) depinde mai mult de sol si de conditiile de ingrijire decat in cazul altor plante. Chiar si asa, catina - indiferent de sursa ei - ramane cel mai valoros fruct antioxidant.
Liviu Deculescu
Sursa: http://www.dormeo.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu