miercuri, 4 septembrie 2013

7 surse naturale de vitamine si minerale

Vrei sa-ti iei portia de vitamine si minerale din surse naturale? Include aceste alimente in meniul tau zilnic si vei avea doar de castigat!
Licopen
Este un pigment natural care se gaseste in fructele si legumele rosii,care are si proprietati antioxidante. Il poti gasi, in mod evident, in fructele si legumele rosii, iar in cele mai mari cantitati in pepene si in rosii, neaparat crude.
Magneziu
Este folosit de organism in peste 300 de reactii biochimice precum mentinerea functiilor muschilor si nervilor dar si mentinerea unui ritm stabil al inimii. Taratele de grau contin cea mai mare cantitate de magneziu, dar il poti gasi si in alune, caju si legume verzi.
Niacina
Este responsabila, ca si vitamina B, de transformarea mancarii in energie si ajuta si sistemul digestiv, pielea si functiile nervilor. Gasesti niacina in drojdia uscata dar mai la indemana in alune si in ficatul de vita si in cel de pasare.
Acizi grasi Omega 3
Sunt cele mai benefice grasimi, daca sunt consumate in cantitati limitate. Acestia mentin sanatatea creierului si pot ajuta la reducerea inflamatiilor. Cele mai la indemana surse de acizi grasi Omega 3 sunt in pestele gras, seminte, ulei vegetal si alune.
Potasiu
Este un electrolit esential in activitatea inimii dar si in transformarea carbohidratilor in energie. Gasesti potasiu in cartofii dulci, rosii, sfecla verde, cartofi dar si in carnea rosie, in cea de pui si de peste.
Seleniu
Este un mineral cu proprietati antioxidante care ajuta la regularizarea functiei tiroidei si ajuta sistemul imunitar. Tonul este una dintre cele mai importante surse de seleniu, insa trebuie sa ai grija, deoarece in cantitati prea mari este contraindicat.
Zinc
Iti intareste sistemul imunitar si are un rol important si in intensitatea simturilor mirosului si gustului. Cea mai mare concentratie de zinc o gasim in stridii, dar si in carnea rosie si in cea de pui.
  • SFAT: E recomandat sa iti iei vitaminele si mineralele din surse naturale, nu ca suplimente alimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu