joi, 16 mai 2013

Ingrediente dezgustătoare care se regăsesc în alimente


Cu toţii ştim că produsele pe care le mâncăm zilnic nu sunt tocmai sănătoase, iar primul gând care ne vine în minte se referă la binecunoscutele E-uri. Însă, acestea nu sunt cele mai periculoase ingrediente din alimente. Dacă încă nu v-aţi revenit din scandalul privind carnea de cal, ţineţi-vă bine! – veţi putea găsi foarte „frumos” arsenic în bere şi păr de şobolan în ciocolată, secreţii anale şi urină de castor.
Odată cu scandalul privind carnea de cal, mulţi dintre noi ne-am învăţat să fim mai mult ca oricând atenţi şi să punem sub lupă ceea ce mâncăm. Dar indiferent de cât de multe etichete citiţi, puteţi consuma în continuare lucruri pe care le-aţi pune pe lista de „Nu mâncaţi!”.
 De la firele de păr din pâine până la urină de peşte în bere, există o mulţime de aditivi şi tehnici de prelucrare a alimentelor care utilizează ingrediente şi substanţe chimice pe care puţini dintre noi le-ar clasifica ca fiind „apetisante”. Este un memento de care să vă aduceţi aminte mereu: alimentele neprocesate sunt cea mai bună alegere!

  • Arsenicul
 Urmele de arsenic din produsele alimentare nu sunt o noutate. Arsenicul care este cancerigen corpului uman este cunoscut în tot ce ne înconjoară, începând de la orez, cereale până la sucuri naturale şi, recent, cercetătorii germani au descoperit urme de arsenic şi în bere.
Urmele de arsenic pot fi de fapt găsite în bere, dar şi în vin, pentru că ele sunt filtrate astfel încât să fie curăţate de materia vegetală şi resturile de drojdie. Pentru a filtra, producătorii de bere şi vin folosesc pământ de diatomee (diatomit – este un material cum ar fi creta utilizat pentru a filtra deşeurile solide în instalaţiile de epurare a apelor uzate; de asemenea, este utilizat ca un ingredient activ în unele pesticide sub formă de praf).
Doriţi mai puţin arsenic în băutura dumneavoastră? Atunci optaţi pentru băuturile nefiltrate.

  • Părul uman
Aminoacizii sunt piatra de temelie a corpului uman, şi, chiar dacă rolul lor este benefic pentru sănătatea oamenilor, nu toţi aditivii care îi imită sunt în favoarea bunei funcţionări a organismului. L-Cisteina este un aminoacid folosit pentru a prelungi durata de viaţă a produselor, cum ar fi pâinea pe care o cumpărăm şi o mâncăm; practic ea se adaugă la multe produse coapte, introducându-se în aluat cu scopul de a creşte viteza de procesare industrială.
De asemenea L-Cisteina se găseşte în penele de pui şi raţă şi în coarnele de vacă, însă cel mai folosit în alimente provine din părul uman. S-a constatat că majoritatea părului folosit pentru a produce L-Cisteină provine din China, adunat de la saloanele de coafură. Ca să evitaţi să nu mâncaţi acest aditiv, renunţaţi la fast-food, pentru că toate utilizează L-Cisteina.

  • Glande anale de castor
În cazul în care sunteţi fani ai îngheţatei de vanilie, căpşuni sau fructe de pădure,trebuie să ştiţi că tocmai aţi consumat secreţii anale şi urinare de castor.
Castoreum-ul provine din organele masculine sau feminine ale castorului, fiind un aditiv alimentar aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din America; acest aditiv este cel mai des întâlnit în îngheţată şi este numit „aromă naturală”, fapt pentru care, probabil, nici nu îţi dai seama că ai consumat până acum aceste secreţii de castor.

  • Vezica urinară de peşte
 O rundă de bere băută cu prietenii poate fi modul perfect de a sărbători, dar fii atent la ce fel de bere ai de gând să bei!
Cleiul de peşte este o gelatină produsă de vezica urinară a peştelui. El este adăugat în bere pentru a-i da aspectul de galben strălucitor. Aşadar, vei servi nişte rămăşiţe ale vezicii de peşte în halba ta.

  • Păr de şobolan
 Administraţia de Alimente şi Medicamente a Statelor Unite permite folosirea anumitor cantităţi de păr de rozătoare în diverse produse alimentare, ceea ce ei numesc„defecte inevitabile”: un fir de păr de şobolan pentru fiecare 100 de grame de ciocolată, 22 de fire de păr de şobolan pentru fiecare 100 de grame de scorţişoară şi 5 fire de păr pentru un borcan de unt de arahide. Gustos, nu-i aşa?

  • Coji fierte de gândaci
Colorantul alimentar cunoscut sub numele de carmin (roşu de coşenilă) se produce din coji de insecte de sex feminin fierte în amoniac sau în soluţie de bicarbonat de sodiu. Acest aditiv îl întâlnim în cafele şi cappuccino produse de firma Starbucks,pe care le etichetează ca fiind vegetale.

  • Dimetilpolisiloxan
McNuggets de pui de la McDonald nu doar că este departe de ceea ce înseamnă un aliment sănătos, dar acesta nu conţine pui mai deloc. McNuggets conţin de fapt doar 50% pui real, restul cuprinde ingrediente sintetice, inclusiv dimetilpolisiloxan, un produs chimic folosit în industria fast-food ca un agent care împiedică formarea de spumă în vasele mari cu ulei.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu