marți, 14 mai 2013

Ce mananci in copilarie poate influenta aparitia cancerului la san. Afla ce sa eviti

alimente sanatoase - stockfreeimages.com

Un studiu efectuat la Yale Prevention Research Center din Statele Unite, de catre o echipa condusa de Nicole Larizza, scoate la iveala faptul ca alimentatia incorecta in copilarie poate duce la aparitia cancerului la san, la maturitate.
Iata cateva intrebari legate de cancerul la san la care Nicole Larizza ofera raspunsul intr-un interviu oferit Huffington Post.

De ce este importanta alimentatia sanatoasa in copilarie si adolescenta pentru a putea preveni aparitia cancerului la san?

De obicei, femeile nu se gandesc la cancerul la san decat dupa 40-50 de ani sau atunci cand aud ca cineva din anturajul lor (prietene, colege de serviciu sau rude) a fost diagnosticat cu cancer la san. Insa sanatatea din viata de adult este determinate in mare parte si de ceea ce mananci in copilarie, cand tesuturile sunt in plina dezvoltare. Tesuturile de la san sunt cele mai sensibile la factorii nutritionali si de mediu. Potrivit studiilor, consumul unor anumite alimente duc la modificarea fiziologica a tesuturilor, protejand organismul de aparitia cancerului. Unul dintre aceste alimente este soia. Consumul produselor din soia in timpul adolescentei este asociat cu reducerea numarului de unitati terminale ducto-lobulare (TDLU). Aceste terminale sunt prezente in fiecare san si cu cand sunt mai putine, cu atat este mai redus riscul de a face cancer la san.

Cum influenteaza alimentatia din copilarie si adolescent riscul de a dezvolta cancer la san, la maturitate?

Dezvoltarea cancerului este un proces multiplu la nivel celular. El incepe cu afectarea unei celule, urmat de dezvoltarea altor celule care se multiplica si care creeaza noi celule afectate, culminand cu impanzirea organismului de celule afectate. Acest process poate dura 35 de ani. Cand femeile sunt diagnosticate cu cancer la san la 40, 30, 20 de ani, ar trebui sa te gandesti la startul procesului. Cand a inceput el, oare? Prezenta antioxidantilor, de exemplu, in alimentatia copiilor, in special a fetitelor, contribuie la protejararea celulelor de aparitia unor formatiuni maligne. La polul opus se afla alimentele <toxice> precum cele care contin zahar si grasimi sintetice, care pot crea un mediu propice dezvoltarii cancerului. De asemenea, expunerea fetitelor la estrogen poate duce la cresterea riscului de cancer la san. Iar in ultima vreme fetitelor le vine din ce in ce mai devreme prima menstruatie, ceea ce presupune ca sunt expuse timpuriu hormonului estrogen. Pentru a preveni aparitia timpurie a primei menstruatii, iti poti ajuta fetita oferindu-i o alimentatie bogata in fibre si scazuta in grasimi si proteine. De asemenea, incurajeaz-o sa faca miscare si sa nu fie supraponderala.


Ce alimente pot preveni aparitia cancerului la san?

In urma rezultatelor clinice, alimentele pot fi impartite in 5 categorii mari: grasimi sanatoase (nuci, seminte, avocado, ulei vetegal, peste de apa rece – ton, somon, halibut); proteine vegetale mai multe si mai putin proteine animale; legume crucifere (broccoli, varza, napi, conopida, varza de Bruxelles) – de preferat crude sau gatite usor pentru a nu-si pierde proprietatile; produse din soia; fibre (fasole, linte, nuci, seminte, fructe, cereale integrale neprocesate). Aceste alimente reduc expunerea la estrogen a fetelor si reduc astfel riscul de aparitie a cancerului la san. Trebuie evitate grasimile din carne, branza si lapte.


Ce alimente ar trebui sa evite fetele pentru a se proteja de cancer la san?

Fetele ar trebui sa renunte la alegerile nesanatoase precum produsele care contin zahar sau au un index glicemic mare, la proteinele animale, la produsele care au un continut mic de fibre, la alcool etc. Fetele ar trebui sa transforme legumele in fel principal la o masa si nu in garnituri. In plus, produsele realizate din cereale procesate ar trebui ocolite cu desavarsire: cornuri, paine alba, biscuit, produse de patiserie si paste. Le-ar putea inlocui cu produse din cereale integrale, legume si fructe.


Ce pot face parintii pentru a reduce riscul dezvoltarii cancerului la san la fetitelor lor?

Parintii ar trebui sa aiba in casa numai alimente sanatoase. In loc de unt pot folosi uleiul extravirgin de masline. In loc de branza si smantana intinse pe paine, poti opta pentru unt de arahide sau unt de migdale. Iar bagheta sa fie din faina integral. Mai poti inlocui branza cu avocado sau humus. Mesele familiei ar trebui sa contina mai putina carne si mai multe legume (fasole, linte etc.). Inlocuieste pastele rafinate cu paste integrale. Renunta la cerealele indulcite si opteaza pentru cerealele integrale, traditionale, al caror gust poate fi imbunatatit cu fructe, seminte, nuci. Inlocuieste orezul alb cu orez salbatic, quinoa, orz. Posibilitatile sunt multiple. Trebuie doar sa vrei.

Imagineaza-ti sanul fetitei tale ca un copac care creste dintr-o samanta. Daca samanta este crescuta intr-un mediu sanatos, este foarte posibil ca ea sa dezvolte radacini puternice, care va rezista in furtuna. Daca, insa, samanta nu creste intr-un mediu bun, copacelul va fi foarte fragil si se poate frange oricand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu