joi, 14 martie 2013

Stevia romaneasca: 10 beneficii aduse sanatatii

Stevia are proprietati antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive, fiind o planta cu reale beneficii asupra sanatatii noastre.



Stevia este o planta bogata in vitamine (B, C si K), saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine, fibre, antioxidanti.

1 Diabet

Stevia ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, stimuland totodata productia de insulina.
Acidul clorgenic din compozitia steviei reduce conversia glicogenului in glucoza si scade absorbtia glucozei din intestin.
Consumul de ceai de stevie inhiba pofta pentru alimentele cu zahar.
Pentru prevenirea si tratamentul formelor usoare de diabet, consumul de stevie este indicat mai ales in lunile de primavara.
In aceasta perioada este recomandat sa se consume de 5 ori pe saptamana, vreme de macar o luna, cel putin 100 g de frunze proaspete, neprelucrate termic.

2 Gingivita

Datorita proprietatilor antibacteriene, ceaiul de stevie este folositor in gingivite si abcese dentare.
Stevia poate opri dezvoltarea bacteriilor din gura responsabile de producerea acizilor care cauzeaza gingivita si cariile.

3 Tulburari digestive

Consumat dupa fiecare masa, ceaiul de stevie ajuta in caz de indigestie sau arsuri la stomac. Frunzele uscate de stevie (ceai de stevie) au actiune antidiareica.
sursa foto:shutterstock

4 Efect Anticancerigen

Unul dintre antioxidantii prezenti in stevie, kampferolul, poate reduce, conform studiilor, riscul de cancer pancreatic cu 23%

5 Hipertensiune

Anumite glicozide din stevie dilata vasele de sange, putand ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

6 Indulcitor natural

Frunzele de stevie sunt de pana la 40 de ori mai dulci decat zaharul din trestia de zahar, putand fi folosite in ceaiuri ca indulcitor.
O lingurita de pulbere de frunze uscate de stevie este echivalentul unei cani de zahar, insa fara a creste glicemia.



Siropul de stevie obtinut prin adaugarea unei cani de apa fierbinte la 1/4 cana de stevie proaspata, care se zdrobeste, se filtreaza si se tine 24h la temperatura camerei si apoi la frigider, este un foarte bun indulcitor natural. La fel este pudra de stevie.

7 Depresie

S-a dovedit ca stevia poate imbunatati starile sufletesti, poate creste nivelurile de energie si agerimea mentala.
sursa foto:sxc.hu;shutterstock

8 Constipatie

Impotriva constipatiei, dar si pentru slabire, se recomanda cura cu salata din frunze proaspete de stevie: dimineata, la trezire, se consuma 60-70 g de frunze crude de stevie, intr-o salata cu putin ulei si zeama de lamaie.


Este important sa nu se consume niciun fel de lichid inainte de salata.
Dupa micul dejun, care trebuie sa aiba un volum mic, sarac in calorii, consumati 150-200 g mancare calda de stevie, adica frunze bine maruntite si fierte, in care se adauga numai sare si ulei.
Pranz: trebuie sa fie sarac in fluide (supe, ciorbe) si total lipsit de proteine si grasimi de porc. 

Stevia trebuie servita ca salata cruda, nesarata si acrita cu lamaie.


Dupa masa se mananca o feliuta subtire de lamaie. Este important ca in urmatoarea ora dupa dejun sa nu se consume mai mult de 100 ml apa, de preferat deloc.
Seara: cu 20-25 de minute inainte de cina se consuma 150-200 g salata de stevie in amestec cu 70 g urzici crude. 


La masa de seara se consuma mancare de stevie fierbinte, alaturi de o friptura slaba de vita sau pui. Dupa cina se bea o limonada naturala.



9 Anemie

O salata din frunze de stevie, spanac, frunze de urzica (frecate cu sare) si patrunjel are un continut mare de fier, fiind foarte indicata in anemii.

10 Cresterea imunitatii

Stevia contine foarte multi antioxidanti polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol), care ajuta la intarirea imunitatii si la cresterea rezistentei organismului fata de radicalii liberi.
Sursa:  www.garbo.ro






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu