marți, 26 martie 2013

Nucile Maya - Super-alimentul mayasilor si noul aliment miraculos al secolului XXI

Mayasii au inteles secretul acestui aliment miraculos, iar noi il redescoperim in secolul XXI. Nucile maya se pot lauda cu o compozitie interesanta. Ele contin proteine, fibre, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, fier, seleniu), vitamine (A, B, C si E) si o serie de antioxidanti puternici.

In inima padurilor-gradini traditionale mayase, Brosimium alicastrum sau Yaxox in mayasa (cunoscut si ca Breadnut Tree sau Copacul Ramon) era cultivat in abundenta, iar nucile acestui copac erau considerate drept mana pamanteasca pentru timpurile de seceta sau in cazul culturilor sarace. Mayasii au inteles secretul acestui minunat arbore…
Oamenii de stiinta spun despre acest copac ca a fost plantat de civilizatiile mayase in urma cu 2000 de ani. Nucile Maya aveau initial si alt scop decat acela de a servi ca hrana. Vechii mayasi intrebuintau nucile fructului maya si in scop medicinal, pentru detoxifierea ficatului si pentru a provoca lactatia in cazul femeilor care alapteaza. Dar pudra obtinuta din nucile maya era un aliment pretios, bogat nutritional...

Un copac ca o mana cereasca...

Brosimum-alicastrum
Brosimium alicastrum creste in padurile tropicale ale Amazonului, in America Centrala, in Mexic, El Salvador, Guatemala, in regiunea Marii Caraibilor. 
Chiar daca a fost copacul de leagan al civilizatiei mayase, oamenii din America Centrala au pierdut legatura cu traditiile arborelui. Chiar daca se gasea din abundenta in America Centrala, astazi, in unele zone, Brosimium alicastrum este amenintat de pericolul defrisarilor. A fost ignorat pe nedrept, insa recent se incearca o constientizare si o aducere in prim plan a beneficiilor nucilor acestui copac.

Nucile maya sunt de fapt semintele fructului copacului Ramon. Sunt multe organizatii internationale actuale care se implica in sustinerea acestor culturi, incurajand populariile indigene sa planteze copacii Ramon si aducand in centrul atentiei un aliment extraordinar. In plus, aceste culturi ar putea reprezenta inceputul unor noi posibilitati economice promitatoare pentru popoarele incurs de dezvoltare, avand totodata un efect pozitiv asupra padurilor in care cresc.
Mai mult, un singur copac Brosimum alicastrum poate produce anual 400 de livre de alimente. De asemenea, spre deosebite de multe alte plante, acest arbore nu are nevoie de defrisare pentru a fi plantat.”, se arata pe www.nowpublic.com/environment.
Ca sa va dati seama si de importanta prezentei acestui copac in ecosistem… “Acolo unde un copac Brosimum alicastrum dispare, dispar intre 50 - 80% din speciile locale in decurs de 6 luni – 1 an”, se arata pe acelasi site.
Uscate, nucile maya pot fi pastrate timp de 5 ani fara a se strica sau fara a-si piarde marea parte a profilului nutritional. Un aliment minune, am putea spune, o mana cereasca pentru zonele cu perioade frecvente de seceta sau in zonele unde alimentele sunt o problema.. In plus, per pogon, copacii de nuci maya furnizeaza de 100 de ori mai multa hrana decat cerealele.
Dar daca aceasta nuca maya este intr-adevar miraculoasa, cum de nu a castigat in popularitate pana acum?, ne intrebam cu totii… Dintr-un motiv extrem de simplu: multi oameni care locuiesc in zonele in care nucile maya cresc in abundenta nu stiu despre beneficiile remarcabile ale acestor seminte.

Nucile Maya - Superalimentul mayasilor. Beneficii extraordinare asupra sanatatii

nuci maya
Nucile maya sunt benefice pentru oricine si mai ales pentru copiii mici si persoanele in varsta gratie aportului de nutrienti importanti. De asemenea, nucile maya sunt recomandate si femeilor insarcinate si persoanelor vegetariene. Triptofanul este ingredientul magic al nucilor maya, un agent de relaxare ce face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este de mare folos in tratarea cu succes a insomniilor si a anxietatii.

Totodata, triptofanul este folosit de creier, alaturi de vitamina B6, nicotinamida si magneziu in cresterea nivelului de serotonina. Prin urmare, consumul de nuci maya favorizeaza instalarea starii de bine si de relaxare, combatand in schimb depresia.
Nucile maya se pot lauda cu o compozitie interesanta. Ele contin proteine, fibre, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, fier, seleniu), vitamine (A, B, C si E), esentiale in mentinerea in parametri normali a metabolismului si o serie de antioxidanti puternici. Nucile maya reprezinta si o sursa buna de vitamine din grupa B ce contribuie la consolidarea productiei de energie (B1, B2, B3, B6, B9-acid folic).
Antioxidantii continuti de nucile maya au un rol important in prevenirea bolilor de inima si a bolilor vaselor de sange, dar si in prevenirea atacurilor cerebrale sau a instalarii cancerului. Potasiul, continut de nucile maya intr-o cantitate semnificativa, este esential in mentinerea sanatatii inimii si a unei tensiuni arteriale optime. Ajuta totodata la reducerea retentiei de apa. La randul sau, seleniulcreste rezistenta sistemului imunitar si impiedica instalarea bolilor cardiovasculare. El este supranumit “antioxidantul organismului”.
Nucile maya sunt extrem de bogate in fibre. La randul lor, fibrele contribuie la mentinerea unei digestii bune si la evitarea sau ameliorarea constipatiei. In plus, desi consumate intr-o cantitate mica, nucile maya ofera senzatia de satietate.
Consumate frecvent, nucile maya ajuta la scaderea nivelului de colesterol, stabilizand in acelasi timp nivelul de zahar din sange. Spre deosebire de alte nuci si spre deosebire de alune si migdale, nucile maya nu provoaca reactii alergice fiindca nu contin alergeni. Au un continut foarte scazut de grasimi si nici nu contin colesterol sau grasimi trans, ceea ce le recomanda drept alimente excelente pentru sanatatea inimii.
Foto: Wikipedia
Pentru ca au un continut ridicat de carbohidrati, nucile maya pot fi folosite ca substitut pentru alte cereale. In schimb, sunt sarace in sodiu. Vitamina C, continuta de nucile maya, este un antioxidant excelent ce echilibreaza sistemul imunitar si incetineste procesul de imbatranire. Foarte important: nu contin gluten!
100 g de nuci maya uscate (346 calorii -4 calorii din grasimi) contin:
Minerale:
-calciu - 140 g
-fier - 1, 2 mg
-magneziu - 143 mg
-fosfor - 105 mg
-potasiu - 1100 mg
-zinc - 1, 4 mg

Vitamine:
Tiamina (vitamina B1) - 0,11 mg
Riboflavina (vitamina B2) - 0, 07
Niacina (vitamina B3) -1,4 mg
Vitamina B6 – 0, 23 mg
Vitamina A - 74 IU
Vitamina C – 1 mg

Faina obtinuta din nucile maya poate fi folosita pentru a prepara bauturi precum cafea sau ciocolata calda sau chiar paine, biscuiti, prajituri. Nucile crude pot fi mancate ca atare sau gatite. Gatite la o temperatura scazuta, nucile maya au un gust similar piureului de cartofi. Coapte sau prajite, au un gust similar ciocolatei sau cafelei.
! Mai multe despre copacul Brosimum Alicastrum si nucile Maya pe mayanutinstitute.org sau pe pagina de facebook a institutului.





Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu