joi, 14 februarie 2013

Vitamina B9 scade riscul de autism al nou-născuților


Suplimentele de vitamina B9 luate înainte și la începutul unei sarcini scad cu aproape 40% riscul  nou-născutului de a suferi de autism, arată un studiu publicat ieri, potrivit AFP.

„Aceste rezultate confirmă cercetări anterioare despre importanța rolului jucat de acidul folic în dezvoltarea creierului”, a declarat Ezra Susser, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia din New York, unul dintre autorii studiului publicat astăzi în Jurnalul Asociației Medicale Americane. Totodată, el a arătat că rezultatele cercetării cresc șansele de a găsi o metodă de prevenție puțin costisitoare care să împiedice apariția autismului.

În cadrul studiului internațional desfășurat în Norvegia au fost monitorizați aproximativ 85.000 de copii născuți între 2002 și 2008, ale căror mame au luat sau nu vitamina B9. Studii anterioare au arătat că lipsa vitaminei B9 în timpul sarcinii crește riscul apariției unor malformații ale sistemului nervos în stadiul embrionar.

Cercetarea a constatat reducerea clară a riscului de autism la copiii femeilor care au luat vitamina B9 începând cu patru săptămâni înainte de debutul sarcinii și care au continuat să ia suplimentele până la opt săptămâni de la începutul acesteia, a arătat Pal Suren, epidemiolog la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, și totodată principalul autor al studiului.

Risc scăzut de retard în dezvoltarea limbajului

În ultimii ani au fost realizate mai multe cercetări pentru a determina dacă vitamina B9 are și alte efecte benefice asupra dezvoltării creierului și a măduvei spinării.

Un studiu din 2011 efectuat pe același grup de copii din Norvegia a arătat că cei ale căror mame luaseră suplimente de acid folic la începutul sarcinii aveau un risc de două ori mai mic de a suferi de retard în dezvoltarea limbajului.

O altă cercetare din 2011, realizată de Universitatea din California (Davis) a arătat că nou-născuții ale căror mame consumaseră la începutul sarcinii suplimente de minerale și multivitamine (printre care B9) prezentau un risc mai mic de a suferi de autism.

Vitamina B9 se află în legume și ouă

Vitamina B9 se găsește în special în legumele cu frunze verzi, în mazăre, linte, fasole și în ouă. În unele state din lume, ca de exemplu în SUA sau Canada, ea este adăugată în făină pentru a furniza automat populației această vitamină importantă.

Statisticile arată însă că un număr mare de femei care așteaptă un copil au un nivel scăzut al vitaminei B9.

Pe de altă parte, cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între reducerea riscului de autism și alte suplimente alimentare precum omega-3 sau alte vitamine și minerale.

„Posibilitatea ca suplimentele de acid folic să reducă riscul de autism este foarte interesantă și ar trebui să fie confirmată și la alte populații”, a arătat Robert Berry de la Centrele federale de control și de prevenție a bolilor (CDC), citat de AFP.

Potrivit CDC, aproximativ un copil din 88 suferă de autism în SUA. În România nu există date oficiale cu privire la numărul de copii cu autism. Cauzele acestei tulburări rămân în mare parte necunoscute, ceea ce limitează diagnosticarea, prevenția și tratarea acesteia.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu