luni, 21 ianuarie 2013

Adevărul despre ouă: atenţie la informaţiile de pe etichetă!


Un producător de ouă din Pennsylvania a ajuns în toate buletinele de ştiri din cauza tratamentului inuman pe care îl aplică găinilor şi datorită condiţiile neigienice în care trăiesc aceste păsări. Kreider Farms, care găzduieşte peste şapte milioane de găini, pare a fi următorul exemplu dezgustător a ceea ce se întâmplă în aceste unităţi CAFO.
Societatea Umană a lansat recent un videoclip realizat cu o cameră ascunsă care expune condiţiile îngrozitoare îndurate de aceste păsări care trăiesc în astfel de crescătorii. Aceste condiţii includ un trai mizer, supraaglomerare de până la 11 păsări pe cuşcă, păsări moarte lăsate în spaţiile de creştere şi o infestare severă cu muşte, care pot răspândi salmonela la întreaga populaţie de pui.
Muncitorul care a realizat acest videoclip a spus că a văzut păsări mumificate care erau lăsate în cuşti, locul în care celelalte găini se ouau.
Proprietarul Kreider Farms, Dave Andrews, susţine că acuzaţiile sunt false şi că agenţiile de reglementare din trei state americane diferite i-au dat aproparea sanitară. Cu toate acestea, Andrews recunoaşte că una din clădirile fermei a fost testată pozitiv pentru salmonela, însă această problemă a fost rezolvată.
Această ştire din industria ouălor vine după ce în mai multe ţări, mai multe serii de ouă au fost scoase în mod repetat de pe piaţă, deoarece exista pericolul de infestare cu salmonela.
Nu este niciun mister de ce aceste boli afectează crescătoriile de găini. Un număr imens de pui trăiesc în condiţii oribile, se îmbolnăvesc şi răspândesc boala de-a lungul întregului lanţ alimentar. Iar următorul nivel eşti tu.

  • Dovada că infectarea cu salmonela poate fi asociată cu condiţiile de trai existente în crescătorii
Creşterea găinilor care se ouă în clădiri sau în cuşti are efecte negative asupra bunăstării animalelor, mediului şi asupra valorii nutritive a ouălor. Dimensiunea spaţiului închis în care sunt crescute găinile este asociat în mod direct cu riscul de salmonela: cu cât spaţiul este mai mic, cu atât riscul de contaminare este mai mare.
Un studiu britanic realizat în 2010 a descoperit că ouăle de la găinile crescute în cuşti, cunoscute drept CAFO, aveau de 7,7 ori mai multe şanse de a fi infectate cu bacteria de salmonela decât ouăle provenite de la găini crescute în condiţii normale.
Un alt studiu a descoperit că, în timp ce în cazul crescătoriilor cu găini ţinute în cuşti peste 23% dintre acestea au fost testate pozitiv pentru salmonela, în ceea ce priveştecrescătoriile organice (crescute pe pajişti în aer liber) procentul a fost de doar 4%.Cea mai mare prevalenţă a salmonelei s-a produs în grupurile cele mai mari, de peste 30.000 de păsări, care conţineau un nivel de salomenla de patru ori mai mare decât cel mediu întâlnit la grupurile mici de găini.

  • Tratament inuman al găinilor
Atunci când se vorbeşte despre un “spaţiu insuficient”, se poate spune că este de fapt o subestimare. Multe găini ouătoare sunt ţinute în cuşti de dimensiuni mai mici decât o foaie de A4, prea mici pentru a sta în picioare sau pentru a-şi întinde aripile, condiţii care nu le permit să adopte un comportament natural reconfortant, cum ar fi întinderea, ciugulirea sau curăţarea.
Păsările sunt şi mai constrânse deoarece nu pot să îşi construiască cuiburi. În schimb, ouăle lor trec printre barele cuştilor pentru a fi colectate, ceea ce le provoacă o frustare şi mai mare.
Faptul că stau în permanenţă ghemuite face ca oasele lor să rămână fără calciu, astfel că ajung să sufere de osteoporoză severă, ceea ce duce la dureri şi fracturi ale oaselor. De asemenea, experimentează leziuni la nivelul picioarelor, deoarece stau toată viaţa într-un singur loc, pe cilindri metalici.
Complicaţiile care apar în urma acestor condiţii îngrozitoare îi determină pe operatorii de CAFO să recurgă la o serie de practici inumane. De exemplu:
- O mutilare dureroasă a puilor de găină numită “tăierea ciocului”, care este efectuată pentru a preveni leziunile provocate de ciugulire şi canibalism.
- Găinile sunt înfometate cu scopul de a năpârli, proces care le forţează să depună ouă pentru mai mult timp decât în mod normal.
În SUA, în urma cazului Kreider Farms, Societatea Umană (organizaţie de protecţie a animalelor) promovează o nouă legislaţie cu privire la tratamentul aplicat animalelor în industria de producţie a ouălor. Legea, care propune un nou sistem de găzduire care va dubla spaţiul alocat fiecărei găini în parte, a zguduit industria cărnii, deoarece presupune o supraveghere mai strictă a modului în care crescătorii de animale îşi cresc şi îşi tratează animalele.

  • Ouăle de la găinile crescute pe pajişti şi în aer liber s-au dovedit a fi superioare din punct de vedere calitativ
Fără îndoială, această lege este una extrem de importantă şi ar trebui adoptată în cât mai multe ţări. Însă, se poate face ceva chiar acum pentru a îmbunătăţi atât viaţa acestor animale, cât şi starea ta de sănătate, fără a fi nevoit să aştepţi desfăşurarea acestui proces legislativ.
Poţi cumpăra ouă de la ţărani şi de la producătorii care cresc găini sănătoase într-un mod normal. Pe lângă faptul că sunt mai bune pentru mediu, ouăle care provin de la găinile crescute în aer liber sunt superioare din punct de vedere nutritiv, aşa cum s-a demonstrat şi în cadrul proiectului de testare a ouălor din 2007.
Spre deosebire de datele privind ouăle comerciale, ouăle provenite de la găini crescute pe pajişti şi care au posibilitatea să se hrănească cu furaje din aer liber, pot conţine:
- cu două treimi mai multă vitamina A
- de două ori mai multe grăsimi omega-3
- de trei ori mai multă vitamina E
- de şapte ori mai mult beta-caroten
Ouăle conţin unele dintre cele mai calitative proteine pe care le poţi mânca, precum şi grăsimi benefice, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Două gălbenuşuri crude conţin aproape de două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr, însă trebuie să reţii faptul că gătirea lor reduce acest conţinut la jumătate. Gătirea ouălor poate de asemenea creşte şi probabilitatea dezvoltării unei alergii la ouă. Încălzirea proteinelor din ouă modifică forma chimică a acestuia şi poate determina apariţia alergiilor.
În cazul în care consumi ouăle crude, incidenţa alergiei la ouă dispare. De asemenea,consumul ouălor crude ajută la conservarea multor substanţe nutritive extrem de perisabile, cum ar fi luteina şi zeaxantina.
Dacă te hotărăşti să mănânci ouă, cea mai sănătoasă variantă este oul fiert moale.Omleta nu este un procedeu indicat de specialişti, deoarece acest proces oxidează colesterolul din gălbenuş. Dacă ai un colesterol mare, această modalitate de gătire ar putea reprezenta o problemă, deoarece colesterolul oxidat poate provoca unele daune organismului.

  • Atenţie la afirmaţiile înşelătoare de pe eticheta cofrajului de ouă
Poţi întotdeauna să îţi dai seama de calitatea ouălor tale sau de tratamentul la care au fost supuse găinile care le-au produs, dacă citeşti eticheta cofrajului de ouă. De fapt, etichetele ouălor au devenit destul de confuze.
Descrieri precum “natural” şi “crescute în aer liber” te fac să crezi că ouăle provin de la găini fericite care aleargă pe un câmp verde, mâncând insecte şi păpădii.Însă, nu este aşa, cu excepţia cazului în care ouăle provin de la o crescătorie mică, locală, ce practică agricultura sustenabilă.
Cele mai des întâlnite descrieri de pe etichetele cofrajelor de ouă au un cu totul alt înţeles, aşa că puteţi descoperi ce înseamnă în următoarele rânduri:

1. Bunăstarea animalelor aprobată
Tratamentul aplicat animalelor: Animalele nu au fost crescute în cuşti şi au avut acces permanent la exterior, pot adopta un comportament normal de cocoţare şi de cuibărit, năpârlesc în mod natural; cerinţele de spaţiu necesare pentru cuibărit şi cocoţare; tăierea ciocului este interzisă.
Alimentaţia animalelor: Găinile sunt hrănite cu alimente organice, iar antibioticele sunt permise doar în cazul în care pasărea este îndepărtată temporar din spaţiul de creştere.
Poţi avea încredere în ouă? Da, este cel mai de  încredere tip de ouă, se realizează controale anuale.

2. Certificat de protecţia animalelor
Tratamentul aplicat animalelor: Animalele sunt crescute într-un mediu deschis, dar nu neapărat în aer liber, există un spaţiu adecvat pentru scărpinat natural şi cocoţare pe stinghie.
Alimentaţia animalelor: Fără produse secundare animale, antibiotice, promotori de creştere, arsenic, iar utilizarea antibioticelor este permisă doar sub directa  supraveghere a veterinarului.
Poţi avea încredere în ouă? Da, dar standardele sunt mai puţin restrictive decât în cazul etichetei Bunăstarea animalelor aprobată.

3. Certificat organic
Tratamentul aplicat animalelor: Animalele nu sunt crescute în cuşcă, ci în interiorul unui hambar sau al unui depozit, cu acces spre exterior, dar durata nu este definită prea bine, tăierea ciocului şi năpârlirea forţată sunt practici permise.
Alimentaţia animalelor: Alimentaţie organică fără antibiotice sau pesticide.
Poţi avea încredere în ouă? Da. Conformitatea şi respectarea condiţiilor este verificată de un control realizat de o terţă parte.

4. Îmbogăţit cu omega-3
Tratamentul aplicat animalelor: Sunt ţinute în cuşti.
Alimentaţia animalelor: Găinile sunt hrănite cu mai multe grăsimi omega-3, prin seminţe de in, ulei de peşte sau alge.
Poţi avea încredere în ouă? Poate. Tipul de grăsimi omega-3 asimilat este unul inferior. Ouăle care provin de la găini crescute pe pajişti au un profil al grăsimilor omega-3 mult  superior.

5. Crescute pe pajişti
Tratamentul aplicat animalelor: Animalele sunt găzduite de adăposturi portabile localizate pe pajişti, pentru a avea acces la iarbă proaspătă şi la insecte.
Alimentaţia animalelor: Cea mai bună alimentaţie naturală posibilă, ideală din punct de vedere biologic.
Poţi avea încredere în ouă? Poate, dacă îl cunoşti pe crescător şi dacă ai idee de practicile aplicate în producţia ouălor.

6. De la găini care nu sunt crescute în cuşti
Tratamentul aplicat animalelor: Păsările sunt crescute în hambare sau depozite (nu sunt ţinute în cuşti), însă nu au acces la exterior, se pot plimba, se pot cuibări şi îşi pot întinde aripile, însă tăierea ciocului este o practică permisă.
Alimentaţia animalelor: Fără restricţii
Poţi avea încredere în ouă? Nu. Lipseşte controlul din partea unei alte organizaţii.

7. De la găini care se pot plimba în voie (free-ranging sau free-roaming)
Tratamentul aplicat animalelor: Găinile pot merge afară, însă pentru o perioadă de timp nespecificată, iar tăierea ciocului şi năpârlirea forţată sunt practici permise în aceste crescătorii.
Alimentaţia animalelor: Fără restricţii.
Poţi avea încredere în ouă? Nu. Lipseşte certificarea unei a treia părţi, aşadar oricine poate folosi această etichetă.

8. Natural
Tratament aplicat găinilor: Nu înseamnă absolut nimic, deoarece găinile pot fi crescute în condiţii inumane.
Alimentaţia animalelor: Găinile pot fi hrănite cu antibiotice, porumb sau soia modificat genetic sau contaminate cu arsenic.
Poţi avea încredere în ouă? NU!

Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu