marți, 27 noiembrie 2012

Beneficiile extraordinare ale verzei!


Varza este un adevarat izvor de sanatate, continand minerale, vitamine, fibre si fitonutrienti.

Varza- Informatii nutritionale


1 Vitamine

Varza este o sursa excelenta de vitamina K sivitamina C.
Varza contine cantitati inseminate de:
  • Provitamina A
  • Vitamina E
  • Acid folic
  • Vitamina B12
  • Vitamina B6
  • Vitamina B1

2 Minerale

Varza contine minerale “rare” precum mangan, molibden, cupru. Varza este o sursa importanta de minerale esentiale precum:

  • potasiu
  • calciu
  • fosfor
  • magneziu

3 Fibre

4 Acizi grasi omega-3

Surprinzator sau nu, cantitatea de acizi grasi esentiali omega-3 continuti in varza este putin mai mica decat cantitatea continuta in somon.
Varza contine acizi grasi omega-3 sub formaacidului alfa-linolenic (ALA), in timp ce, somonul contine acizi omega-3 sub forma:EPA (acid eicosapentaenoic ) si DHA (docosahexenoic).

sursa foto: sxc.hu

5 Fitonutrienti anti-cancerigeni

  • Polifenoli: Antocianine cu rol antioxidant, antiinflamator, anticancerigen
  • Fitonutrienti care se transforma prin metabolizare in organism in compusi cu rol detoxifiant si anti-cancerigen, denumitiizotiocianati (ITC). ITC au dovedit effect protector impotriva cancerului de vezica urinara, de colon si de prostata.

Varza rosie

Varza rosie are un continut mai bogat de fitonutrienti decat varza alba. 100g de varza rosie cruda, contin aproximativ 200 mg de polifenoli, din care 30 mg sunt antocianine.
Aceeasi cantitate de varza alba contine doar 50-60 mg polifenoli. De asemenea, varza rosie contine de 6 ori mai multa vitamina C, decat varza alba.
Metoda cea mai indicata de gatit, pentru a pastra cat mai mult din proprietatile benefice pentru sanatate ale verzei este la aburi. Cel mai recomandat este consumul de varza cruda, nepreparata termic.
Se recomanda consumul unei cantitati de 150-200g de varza (cruda) de 4-5 ori pe saptamana.

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de varza

1 Efect anticancerigen

Efectul anticancerigen se datoreaza antioxidantilor si fitonutrientilor. Dintre antioxidantii continuti de varza amintim vitamina C , beta-caroteni (vitamin A), vitamina E.
Fitonutrientii care au actiune antioxidanta si anticancerigena descoperiti in structura verzei sunt polifenolii. Dintre acestia, se remarca antocianinele, continute in cantitate crescuta in varza rosie.
Antocianinele sunt substante puternic anti-inflamatoare . Inflamatia cronica este un factor de risc pentru aparitia cancerului.
Alti fitonutrienti din varza se transforma sub actiunea anumitor enzime din organism, in izotiocianati, cu actiune anticancerigena in cazul cancerelor de sancolon, prostata si vezica urinara.
sursa foto:sxc.hu

2 Scaderea colesterolului

Prin cantitatea crescuta de fibre, varza ajuta la scaderea colesterolului. Fibrele absorb excesul de colesterol si acizi biliari din tubul digestiv , ajutand la eliminarea lor prin scaun.
Ficatul este nevoit sa sintetizeze alti acizi biliari din colesterolul aflat in organism, ceea ce duce la scaderea nivelului de colesterol.

3 Protectie digestiva

Varza are actiune anti-inflamatorie asupra tubului digestiv, datorita izotiocianatilor, ajutand la tratarea ulcerelor gastrice si duodenale, a colitelor.
Compusii antioxidanti din varza impiedica dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori la nivelul stomacului.
Varza ajuta si la tratarea constipatiei, datorita continutului ridicat de fibre.

4 Scade glicemia

Anumiti compusi din varza cruda au proprietati hipoglicemiante, ceea ce o recomanda in dieta persoanelor cu diabet.


5 Astenii, anemii, avitaminoze si demineralizari


articol de Ioana P.

Sursa: www.garbo.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu