joi, 30 august 2012

Semintele de chia, miracolul aflat intr-o samanta


Semintele de chia sunt printre cele mai marunte seminte din lume dar care au proprietati exceptional de complexe: sunt bogate in minerale, in acizi de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, sunt bogate in proteine complexe. Semintele fac parte din familia salviei si au fost mentionate inca din secolul 16 in documentele aztece, Codex Mendoza, afirmandu-se ca sunt cele mai complexe surse de energie si putere.
Vin in doua culori, bej si negre, insa ambele variante sunt extraordinare. Consumati zilnic 2 linguri sub diferite forme precum smoothies, budinci, in painici raw, in salate, presarati-le in cerealele de dimineata etc. si nu veti regreta.
  1. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
  2. Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
  3. Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
  4. Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
  5. Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa completa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
  6. Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
  7. Contin mai multa omega 3 decat semintele de in si nu se rancezesc.
  8. Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
  9. Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
  10. Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic,  in timpul sarcinii dar si dupa nastere, doarece ajuta la regenerarea membranei.
  11. Creste lactatia si este o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
  12. Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
  13. Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celule corpului nostru.
  14. Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
  15. Consumul de seminte de chia ajuta la echilibrarea zaharului din sange.
Asa cum am zis, se pot consuma sub diferite forme insa eu una o prefer sub forma de vestita reteta de budinca sau“icre”.
Budinca de chia
Laptele de migdale se prepara ca si aici iar pasta de curmale este foarte simplu de facut: 5-6 curmale fara samburi se blenduiesc cu laptele de migdale/susan sau cu apa. Toate ingredientele se adauga intr-o cana si se mesteca timp de 1-2 minute, pana devin gelatinoase. Se mai lasa 5 minute si sunt gata de consum. Se pot adauga fructe proaspete sau uscate precum zmeure, caise, piersici, banane, kiwi, mango etc.
Sursa: ligiapop.com

2 comentarii:

  1. aici: http://www.ameplant.ro/produs.php?id=567&denumire=Seminte_Chia_150g gasiti seminte de chia la un pret bun!

    RăspundețiȘtergere