luni, 27 august 2012

Germenii de grâu, alimentul ideal pentru sanatate


Ştiai că germenii de grâu reprezintă alimentul ideal pentru o alimentaţieperfect sănătoasă? Având în vedere numărul mare de substanţe nutritive care se găsesc în germenii de grâu, aceştia aduc o multitudine de beneficii sănătăţii noastre

Aproape orice afecţiune poate fi ameliorată cu o cură de germeni de grâu. Germenii de grâu sunt embrionii seminţelor de grâu, aceştia fiind o sursă importantă de proteine, grăsimi nesaturate, fibre, vitaminele A, B1, B2, B6, D, E şi K, fosfor, magneziu şi zinc. Germenii de grâu se recomandă atât persoanelor suprasolicitate, cu o viaţă activă, cât şi copiilor, pentru a-i proteja de răceală sau gripă. Cura cu germeni de grâu ajută la întărirea sistemului imunitar, protejează muşchii, aparatul circulator, plămânii şi îmbunătăţeşte acuitatea vizuală. Totodată, această cură este recomandată şi în tratarea anemiei, a durerilor de cap, a insomniei, a asteniilor, nevrozelor şi nevritelor.

Reduc colesterolul 

Potrivit specialiştilor, germenii de grâu sunt pe locul doi în topul vegetalelor cu cel mai mare conţinut de fitosteroli, compuşi cu o structură asemănătoare cu a colesterolului. Aşadar, numai două grame de germeni de grâu pe zi reduc colesterolul cu aproximativ 10%, în doar două săptămâni. 



Previn apariţia cancerului

Germenii de grâu sunt o importantă sursă de fibre alimentare. Grâul conţine fibre solubile, esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului digestiv, tratând în acelaşi timp constipaţia. În plus , o dietă bogată în fibre contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, la controlul diabetului de tip II, precum şi la prevenirea apariţiei cancerului de colon. 




Ne menţin frumuseţea pielii

Fiind foarte bogaţi în antioxidanţi, germenii de grâu ne protejează celulele de acţiunea negativă a radicalilor liberi, protejând astfel pielea împotriva îmbătrânirii premature. Totodată, germenii de grâu au un efect pozitiv şi asupra părului, acesta devenind strălucitor şi mătăsos. 



Întăresc imunitatea

Mai ales în sezonul rece, cura cu germeni de grâu este indicată pentru întărirea imunităţii, atât la adulţi, cât şi la copii.

Detoxifiază organismul

Germenii de grâu previn anemia, elimină toxinele din organism şi contribuie la îmbunătăţirea reflexelor corpului.

Cum se obţin germenii de grâu?
Se spală boabele de grâu, se pun într-o farfurie adâncă şi se toarnă apă călduţă până la margini. Nu utiliza apa caldă de la robinet, deoarece aceasta suferă un proces de tratare cu diferite substanţe chimice contra depunerii de săruri pe conductele de apă. 
După 24-36 de ore (în funcţie de anotimp) se scurge grâul şi se mută pe o farfurie plată unde, stropit în mod periodic cu puţină apă, va mai sta 2-3 zile. Apariţia germenilor, când boabele încolţesc, semnalează începutul germinaţiei. După germinaţie, seminţele absorb rapid apa şi se umflă, ajungând la dimensiuni de două ori mai mari decât iniţial. În acest moment, germenii se pot utiliza pentru consum.



Durata curei şi administrare

Se recomandă cura de trei sau patru săptămâni. Efectele apar însă după două sau trei luni în cazul afecţiunilor uşoare şi după 6-12 luni în cazul afecţiunilor grave. Doza terapeutică pentru adulţi este de trei linguri pe zi, crescând apoi treptat, până la şase linguri pe zi. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi, în timp ce la copiii de 2-6 ani, doza este de 1-3 linguriţe pe zi. În alimentaţia celor mici, germenii de grâu sunt eficienţi şi în tratarea întârzierilor de creştere. Administrarea germenilor de grâu, proaspeţi (obţinuţi acasă, prin) sau deshidrataţi (de la magazinele naturiste), se face dimineaţa, pe stomacul gol, în amestec cu miere de albine.

Uleiul din germeni de grâu

Inclus în alimentaţie sau cure, uleiul din germeni de grâu aduce beneficii importante organismului. Acesta este nerafinat şi constituie o sursă excelentă de vitamina E, un puternic antioxidant, care luptă împotriva radicalilor liberi. În plus, vitaminele A şi D ajută la asimilarea calciului în oase, precum şi la un plus de energie şi vitalitate în organism, iar proteinele şi lecitina din compoziţia acestuia au efecte benefice asupra memoriei. Totodată, uleiul obţinut din germeni de grâu ajută la menţinerea sănătăţii inimii, dar şi a pielii, la reducerea nivelului de colesterol, fiind şi un aliat de nădejde în lupta împotriva îmbătrânirii. Aşadar, uleiul din germeni de grâu este o adevărată „comoară”, deoarece conţine nenumăraţi nutrienţi, precum calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc, foarte importanţi pentru menţinerea sănătăţii organismului. Îl poţi adăuga în sosuri, salate, se poate folosi şi la coacerea unor alimente, dar nu trebuie folosit la prăjit, deoarece toţi nutrienţii pe care-i conţine se distrug la temperaturi mari. 

Doza zilnică - trei linguriţe

Ca remediu natural în diverse afecţiuni se recomandă doza zilnică de trei linguriţe de ulei din germeni de grâu. Poate fi amestecat cu suc, iaurt sau se poate adăuga peste fulgi sau germeni de grâu, la micul dejun. Se recomandă ca uleiul să se păstreze la frigider, într-un recipient opac şi închis etanş, deoarece râncezeşte foarte repede. Se va consuma în maximum şase luni de la deschiderea sticlei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu